Zomers genot

- Lactosevrij genieten - - Wist je dat... - - Melkproducten - - Alternatievenlijst - - Allergenenlijsten - - Recepten - - Zomers genot - - Ijssalons en meer - - Bakkerijen - - Reis tips - - Hotels / Restaurants - - Gastenboek - - Links - - Contact - - Help ik ben lactose-intolerant! - - Blog - - Nieuwsbrief - - Webwinkel - - Filmpjes -

Milkshake

Barbeque / Gourmet ideëen en (dip)sausjes

Salades


Deze en nog veel meer recepten vind je op de receptenpagina (en makkelijk printbaar!)

Milkshake

Benodigdheden:

Vers / Diepvries (zomer)fruit , zoals aardbeien, bramen, frambozen, bosbessen, banaan e.d.
2 zakjes vanillesuiker
500 ml lactosevrije melk
Ijsblokjes

Bereiding:
Vul een blender voor 1/3 met de ijsblokjes, 1/3 met het fruit, de melk en de vanillesuiker. Laat de blender op volle kracht draaien om tot een gelijkmatige milkshake te komen. Daarna direct serveren.

Soya/Amandel melk is wat zoeter van smaak, gebruik je deze melk dan kun je de vanillesuiker halveren of achterwege laten.

 

"Melk"-ijs

Benodigdheden:

4 Bananen fijngemalen
150 Gram ijsmix (van Gelatti bijvoorbeeld)
330 ml lactosevrije melk / soyamelk naturel
150 Gram gemalen pecannoten of walnoten
IJsmachine
evt. wat suiker naar smaak

Bereiding:
Meng de ingredienten goed en gelijkmatig door elkaar, en bereid het ijs volgens de gebruiksaanwijzingen van de ijsmachine.

Soya/Amandel melk is wat zoeter van smaak, gebruik je gewone lactosevrije melk dan kun je de smaak wat zoeter maken met wat suiker.

Meer zoete versnaperingen vind je onder "Recepten".

(naar boven)

 

 


Barbeque / Gourmet ideëen en (dip)sausjes

De vlees-/viskruiden van de meeste supermarkt huismerken hebben een duidelijke opgave van allergenen, waardoor je makkelijk kunt zien of er melk/lactose in zit.

--Recepten-- 

Kruidenboter

Zomerse paprika toast

Pittige bieslook dipsaus

BBQ saus pittig zoetzuur 

Argentijnse BBQ saus

Whisky Cocktailsaus

Pindasaus (Satésaus)

 

Kruidenboter

Benodigdheden:

100 gram Lactosevrije margarine
1 teen knoflook
bieslook
peper / zout

Bereiding:
Laat de boter op kamertemperatuur komen om zacht te worden. Snij de bieslook in kleine stukjes, pers de teen knoflook uit, voeg dit toe aan de boter met eventueel wat peper en zout (naar smaak). Meng dit geheel goed door met een lepel, en laat het geheel daarna een uurtje opstijven in de koelkast.

(naar boven) (naar Barbeque / Gourmet ideëen en sausjes)

 

Zomerse paprika toast

Benodigdheden:
1 rode paprika
2 eetl. lactosevrije kwark
1 mespunt paprikapoeder
1 mespunt sambal
1 mespunt honing
kruidenzout
2 sneetjes volkoren brood (let op dat het lactosevrij is)
1 eetlepel gehakte cashewnoten
1 eetlepel gehakte bieslook

Bereiding:
Was de paprika, haal de zaadjes eruit en snij deze in lange dunne reepjes. Meng de kwark met de paprikapoeder, sambal en honing, breng het geheel op smaak met wat kruidenzout. Toast de boterhammen, en bestrijk deze daarna met het kwarkmengsel. Bestooi de boterhammen met de gehakte cashewnoten en druk deze zachtjes aan. Leg de reepjes paprika erop en strooi de bieslook eroverheen.

(naar boven) (naar Barbeque / Gourmet ideëen en sausjes)

 

Pittige bieslook dipsaus

Benodigdheden:
2 bosjes bieslook
1 rode peper
250 gram lactosevrije kwark
50 gram lactosevrije slagroom
1 citroenschil geraspt
zout, peper

Bereiding:
Was de bieslook en snijd deze fijn, maak de peper schoon (gooi de zaadjes weg) en snijd ook deze heel fijn. Voeg de slagroom toe aan de kwark en roer deze door tot je een glad mengsel krijgt, daarna de peper, bieslook en cirtoenrasp er doorheen mengen. Maak het geheel op smaak met voldoende peper en zout.

(naar boven) (naar Barbeque / Gourmet ideëen en sausjes)

 

BBQ saus pittig zoetzuur

Benodigdheden:

1 eetlepel honing
Enkele blikjes tomatenpuree
Chilipoeder
Ketjap manis
Azijn

Bereiding:
Doe de tomatenpuree in een pan, voeg een scheut van de ketjap toe, een kleine scheut van de azijn en de honing. Meng het geheel goed door en breng dit langzaam aan de kook. Voeg de chilipoeder toe naar smaak en eventueel nog wat extra ketjap.

(naar boven) (naar Barbeque / Gourmet ideëen en sausjes)

 

Argentijnse BBQ saus

Benodigdheden:

7 tenen knoflook
1/4 bosje verse peterselie
1/4 bosje verse oregano
Cayennepeper
200 ml kokend water
50 ml witte azijn
50 ml olijfolie
zout
peper

Bereiding:
Hak de kruiden fijn, pers de tenen knoflook uit, voeg hieraan het water, de olijfolie en azijn toen. Meng dit geheel goed, en voeg tijdens het mengen cayennepeper, zout en gewone peper toe om de saus lekker pittig te maken. Als de saus lekker op smaak is, laten afkoelen en daarna minimaal 8-10 uur in de koelkast zetten.

(naar boven) (naar Barbeque / Gourmet ideëen en sausjes)

 

Whisky Cocktail saus

Benodigdheden:

400 ml lactosevrije mayonaise
3 eetlepels tomatenketchup/puree
3 eetlepels whisky
200 ml lactosevrije/soya slagroom
Snufje zout
cayennepeper
 

Bereiding:
Meng de mayonaise, tomatenketchup/puree en de whiskey kort in een blender, breng het mengsel op smaak met een snufje zout en wat cayennepeper. Klop de slagroom bijna stijf en roer deze door het mengsel. Direct serveren.

(naar boven) (naar Barbeque / Gourmet ideëen en sausjes)

 

Satésaus (Pindasaus) - recept 1

Benodigdheden:

1 pot pindakaas (bijvoorbeeld AH Huismerk is lactosevrij)
2 teentjes knoflook
3 eetlepel ketjap (bijvoorbeeld AH Huismerk is lactosevrij)
1 eetlepel sambal
150 ml lactosevrije of soya melk
 
Bereiding:
Schep de pindakaas in een pan, voeg 100 ml melk, de uitgeperste knoflook, ketjap en sambal toe. Verwarm dit langzaam, terwijl je het geheel door blijft roeren, totdat de saus begint te binden. Voeg de rest van de melk toe totdat een gladde saus ontstaat. Met extra ketjap en sambal kun je de pindasaus helemaal naar smaak maken.

Satésaus (Amandelsaus) - recept 2

Benodigdheden:

Geroosterde amandelpasta (natuurwinkel)
knoflook
ketjap (bijvoorbeeld AH Huismerk is lactosevrij)
zout / peper
tomatenketchup 

Bereiding:
Schep de amandelpasta in een pan, voeg 3x zoveel water toe als de pasta, knoflook naar smaak, een klein scheutje ketjap, een scheutje tomaten ketchup en wat peper en zout. Verwarm dit langzaam, terwijl je het geheel door blijft roeren, totdat de saus saus mooi glad en warm is. Met extra ketjap en ketchup kun je de satésaus helemaal naar smaak maken.

(Ingezonden door één van onze bezoekers)

(naar boven) (naar Barbeque / Gourmet ideëen en sausjes)


Salades

Eiersalade

Frisse zomerse maaltijdsalade

Zomerse sellerie salade 

 

Eiersalade

Benodigdheden:

8 eieren
8 eetlepels mayonaise
1 theelepel mosterd
4 eetlepels fijngesneden bosui of lente-ui
zout en peper
1/4 theelepel paprikapoeder (let op, sommige merken bevatten lactose!)

Bereiding:
Leg de eieren in een pan met koud water (de eieren moeten onder water staan), breng het water aan de kook en haal de pan van het vuur zodra het water kookt. Laat de eieren 10 tot 12 minuten in het hete water staan. Haal de eieren daarna uit het water, laat ze rustig afkoelen. Zodra ze zijn afgekoeld pel je de eieren, snijd je ze in fijne stukjes en doe je ze in een mengkom. Voeg de fijngesneden bosui, mayonaise en mosterd toe, breng het op smaak met de paprikapoeder, wat peper en zout. Meng het geheel goed om de eiersalade af te maken.

(naar boven) (naar Salades)

 

Frisse zomerse maaltijdsalade

Benodigdheden:

1 krop sla
2 kleine uien
4 eieren
1 doosje kerstomaten
augurkblokjes
2 waspeentjes
125-150 gram magere gerookte spekblokjes
200 gram spirali pasta
Mayonaise
Ketchup


Bereiding:
Was de sla en de waspeen, snij deze daarna fijn. Snipper de ui en snijdt de kerstomaatjes in vieren. Kook de pasta beetgaar, bak je spekblokjes uit en meng dit met de gesneden sla, uiensnipper, waspeen, en de meeste kerstomaatjes. Kook 2 eieren hard en 2 eieren 6 minuten. Snipper de hardgekookte eieren en meng dit door de pastasalade. Voeg daarna wat augurkblokjes, mayonaise en een klein beetje ketchup toe en meng dit tot alles goed verdeeld is. Garneer de salade met de overgebleven partjes van de kerstomaatjes en snij de 2 halfzachte eieren (6 minuten eieren) en leg deze ook op de salade als garnering.

(naar boven) (naar Salades)

 

Zomerse sellerie salade

Benodigdheden:

2 bakjes selleriesalade A.H
250 gram Kipfilet
blikje mandarijnen uit laten lekken
blikje of potje mais
2 kiwi's of 1 banaan

Bereiding:
Kook de kip gaar en snij deze in stukjes. Snij de banaan of de kiwi ook in stukjes, doe deze samen met de mandarijnen, mais en kip bij de selleriesalade, roer alles door elkaar.
Laat het een paar uurtjes in de koelkast staan voor je het serveert.

(Ingezonden door 1 van de bezoekers)

(naar boven) (naar Salades)


De lijst met Ijssalons is verhuisd naar een eigen pagina: Ijssalons en meer

Zoek je iets? (Opent in een nieuw venster)

 

Aangepast zoeken


Advertenties via Google hieronder




Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK